Läs mer om resan här

Skicka in ett mail eller kort/brev med ditt namn, adress, telefoner samt önskemål om påstigningsort. Samt sätt in 1000kr/pers på Bg 5251-4908 (ange Röros och namn)

Vi kan med glädje presentera en kortresa till Röros vintermarknad i Norge och ett av våra favoritresmål, landskapet Härjedalen. Röros är en av världens äldsta trähusstäder, ett gruvsamhälle och klassat av UNESCO som världsarv. Röros vintermarknad är en gammal kulturhistorisk marknad, en stor folkfest, och blir huvudmålet för vår resa. Forbönder med häst och släde och tidstypiska kläder kör i foror i flera dagar från olika håll för att nå marknaden på förmiddagen näst sista tisdagen i februari varje år. 2015 tisdagen den 17 febrari.

Härjedalen är Sveriges högst belägna landskap, ”Sveriges tak”, med 80% av ytan belägen 500 möh, till ytan som Stockholms och Uppsala län tillsammans och med drygt 10.000 invånare med cirka 1 km2 /person. Ett landskap som i stort är en kommun.

Vi börjar resan med buss från Nora i Bergslagen via Dalarna och vidare till Funäsdalen i Härjedalen. På vägen norrut stannar vi till för fm-kaffe vid Falu gruva, också världsarv. Vi besöker även Sveriges vackraste by, Klövsjö, med mikrobryggeri. Från Klövsjö börjar också en av forböndernas foror med häst och släde till Röros vintermarknad. Väl framme i Funäsdalens är fjällmuseum ett givet besöksmål, där vi får guidning av Mr Funäsdalen, Tage Persson. Genom muséet och Tage får vi insikter i Härjedalskulturen och historiken kring Röros vintermarknad och Norgesläktskapet. Vi gör en tur upp på Flatruet och besöker Mittådalens sameby.