Drömmar om världens högsta berg, fantastiska naturfolk, sjukvård- och svenskt bistånd samt skog på ”världens tak”

På min jordenruntresa 1987 mötte jag många andra ”backpackers” som pratade lyriskt om det lilla landet i Himalaya. Du bara måste åka dit någon gång sa flera personer och berättade om människomötena och bergen, naturen. Min kunskap då var nästan noll och jag blev nyfiken på vad det var som berörde så många. Nepal var ett land som stack ut i berättelserna från de olika jordenruntresenärerna.

Det tog mig 14 år innan jag kom dit igen och med tips och råd av Dr PG Öhrn upplevde jag bergen, människorna och sjukhuset i Tansen. Besöket på sjukhuset som grundades på 50-talet med stöd av svenska missionärer förändrade mina referensramar kring sjukvård och vad man kan åstadkomma med små medel. Jag fick lift med en rödakorsbil från sjukhuset första besöket 2001och jag minns hur jag tänkte: Det här borde fler i Svensk sjukvård få se och uppleva hur man kan hjälpa många människor med små resurser. 2004 återvände jag för andra gången, då som reseledare för en grupp resenärer med sjukvårdsanknytning.

Dessutom hade jag och en studiekamrat uppdraget att beskriva folkhälsan i Nepal som en delkurs i folkhälsa på Högskolan Dalarna. Vår rapport och en presentation blev ett underlag som vi delade med oss av till andra elever och lärare på Högskolan Dalarna. Vår rapport blev även underlag för ett ”matching grant” inom Rotary International med målet att få till en ny röntgenutrustning på sjukhuset. 2009 kunde en röntgen/C-båge invigas och en ny grupp med flera Rotarianer och Marie Schön som ledare besökte sjukhuset. Rotary startade även upp en läkarstafett till sjukhuset i 2 år som en följd av detta.