Drömmar om Himalaya, natur, vänliga människor, kultur, nordiskt biståndsengagemang och mycket, mycket mer!

På min jordenruntresa 1987 mötte jag många andra ”backpackers” som pratade lyriskt om det lilla landet i Himalaya. Så småningom fick jag själv uppleva Nepalbergen, människorna och sjukhuset i Tansen 2001. Min kollega i sjukvården hemma i Örebro län, Dr Per-Gösta Öhrn, ordnade ett besök för mig. Besöket på sjukhuset som grundades i mitten av 50-talet, förändrade mina referensramar kring sjukvård och vad man kan åstadkomma med små medel. Jag minns hur jag tänkte: Det här borde fler i svensk sjukvård få uppleva. Hur man kan hjälpa många människor med små resurser.

Tre år senare återvände jag för andra gången, då som reseledare för en grupp resenärer med sjukvårdsanknytning. Dessutom hade jag och en studiekamrat uppdraget att beskriva folkhälsan i Nepal som en delkurs vid Högskolan Dalarna. Vår rapport och en presentation blev bl a ett underlag för ett ”matching grant” inom Rotary International med målet att få till en ny röntgenutrustning på sjukhuset. Redan 2009 kunde en röntgen/C-båge invigas och en ny grupp med flera Rotarianer och med Marie Schön som guide besöka sjukhuset. Rotary startade även upp en läkarstafett till sjukhuset i två år som en följd av detta.

Sedan dess har det blivit flera resor med många klassiska inslag och starka natur- och kultur upplevelser. Men också för att besöka sjukhuset i Tansen och följa upp bl a det vattenreningsprojekt som Rotaryklubbar i Norden varit involverade i.

Marie Schön är dotter till makarna Elfgaard, som grundade sjukhuset i Tansen tillsammans med Dr Carl Friedericks från USA, har ett stort nätverk och en stor del av ”sitt hjärta” i Nepal. Vi är glada att vi kan presentera en ny resa med Marie som huvudguide och Nepalkännare.

Ann-Britt Åsebol och Rotary i Falun sökte ett internationellt samarbetsprojekt kring 2005-06. Sedan dess har Ann-Britt Åsebol varit drivande i flera Rotaryprojekt för landet och sjukhuset i Tansen, nu senast det stora vattenreningsprojektet. Ann-Britt fångades av landet och hur Rotarys biståndsprojekt gör stor nytta för många. Ann-Britt har besökt landet ett flertal gånger.

Hans Rosling lärde sig att förstå välden genom sitt arbete i fattiga Afrika. Hans och GAPminders sätt att förstå välden är en viktig process applicerbart på även denna resa. Vi rekommenderar att ni läser boken ”Factfulness” innan resan.

/Jan Hedberg, grundare av Skogsresor, sjuksköterska och skogsmästare

ReseprogramAnmälningsblankett