Följ med oss och möt våren i ett av våra minsta europeiska länder i sydvästra hörnet av Europa. Portugal är en liten europé med stor skoglig potential, ett udda skogsbruksland. Med ca 1/5 av Sveriges yta har Portugal förvånansvärt mycket att visa upp för oss agrara skogs– och jordbrukare. Här gjorde svenskar redan på 1800-talet satsning på skogsbruk och massaindustri.

Vi startar resan i Lissabon. Vi kommer framför allt att uppleva eukalyptusskogar, från plantförädling till skogsskötsel och industri men även tall– och korkekskogar. Vi tar del av den intressanta svenska industrisatsningen på 60-talet med plantageskogsbruk i företaget Celbi, idag ett av de största skogsbolagen i Portugal.

Vi kommer även att få uppleva och se olivplantage, vin-, grönsaks-, risodling och saltindunstning. I Porto tar vi del av portvinets odlingsförutsättningar och historik , i Lissabon får vi höra Fado “en mycket typisk portugisisk sång och musik, som uttrycker längtan och sorg”. Många intressanta möten med härliga människor och ett varierande soligt landskap. Nya smakupplevelser i det portugisiska köket kan ge inspiration och input i skogsbrukarköken hemma i Sverige. Ett litet europeiskt land med skogligt intressanta erfarenheter och potential.

Följ med oss på vår resa i skördetid…