Här kan ni lyssna till programmet Stafetten i Radio Dalarna

Program 2015-06-04
Hans-Olov Backlund, Nysjöns fäbod Linghed

Program 2015-06-05
Jan Hedberg Skogsresor

Program 2015-06-08
Ingrid Le Roux, Sydafrika

Program 2015-06-09
Anders Åkerlund, Rättvik

Passa på att boka nu!

Kom och anslut på valda delar när det passar dig bäst. Vi baserar resan på att vi åker i privata bilar så att intresserade kan ansluta både norrifrån och söderifrån. Kombinera med andra semesteraktiviteter i sommar-Sverige. Vi kan även tipsa om andra skogliga och allmänna turistmål i Dalarna. Om någon har önskemål om samåkning så hör av er för koordinering. Målet är att umgås, uppleva Dalarna när sommaren är som bäst, prata och uppleva skog, timmerhus, skogshistoria och skogens musik.

Den nordliga barrskogen – ”taigan” är världens största landekosystem. Här i Sverige, på kanten av taigan, är fäbodbruket tillsammans med den svenska timmerhustraditionen två av de starkaste kulturhistoriska värdena vi har i Skandinavien sett ur ett globalt perspektiv. Ett besök på en levande fäbod ger dig en nära känsla av upplevelsen av dagens ryska byar på den oändliga taigan. Vi träffas onsdag förmiddag 12 aug vid Siljansfors skogsmuseum ca 2 mil väster om Mora. Efter lunch här fortsätter vi in till Mora och Zorns gammelgård. Anders Zorn värnade både timmerhustraditionen och ”skogens musik”/fäbodmusiken, genom att samla timmerhus till en gård och organisera spelmansstämma i början av 1900-talet. Vi kommer under dessa två dygn att övernatta på två kända fäbodar med lite olika utvecklingshistoria. Fryksås fäbod har utvecklats i riktning mot stugby med hotell, pensionat och spaverksamhet. Här övernattar vi och njuter av timmerhus, bastu, spa och god middag till en av Sveriges vackraste utsikter. Efter frukost torsdagen den 13 aug ger vi oss av norrut upp i Orsa finnmark som tillhör Dalarna men Gävleborgs län. Här ansluter vi till skogshistoriska sällskapets exkursion i Hamra nationalpark. En av våra första nationalparker som har utvidgats relativt nyligen till över 1000 ha. Vi får en guidad exkursion av personer som varit involverade i utvidgningen. Vi äter lunch i gamla finnbyn Fågelsjö
med en gammelgård som idag är världsarv. Här har finnar med avancerad ingenjörskonst gjort vapen från myrmalm och röd jord för 3-400 år sedan, fantastisk kunskap. Sista besöket i finnmarken blir ett litet friluftsmuseum/skogsmuseum innan vi vänder åter mot Orsa och Östra Grunubergs fäbod i Orsa som drivs med gamla traditioner och bevarande av gamla lantraser. Den tillhör en av de få levande fäbodar vi har kvar, även känd från TV, ”Livets gång”. Vi bor här en natt och insuper atmosfären på fäboden och i närmiljön. Vi planerar för inslag med skogens musik, kulning-näverlur-horn mm. Vi äter en gemensam middag och övernattar under enkla former.