Vill du vrida tillbaka klockan 1-2-300 år? uppleva forbönder, hästar, vintermarknad, Norge i en av världens äldsta och häftigaste trästäder!!? 19 – 22 febr 2023. Buss från Världsarvet Falun till Världsarvet Röros via världsarvet Fågelsjö, en Hälsingegård!! i Dalarna!!

Röros är en av världens äldsta trähusstäder, ett gruvsamhälle baserat på koppar och klassat av FN/UNESCO som världsarv, precis som Falun. Röros och vintermarknaden är en gammal kulturhistorisk marknad, en stor folkfest, och blir huvudmål för vår resa. Forbönder med häst och släde, 80-90 ekipage, i tidstypiska kläder kör i foror i flera dagar från 8 olika håll för att nå marknaden på förmiddagen näst sista tisdagen i februari varje år. En upplevelse i ”dåtid” med världsklass i ”nutid” som infaller tisdagen den 21 februari 2023. Vi reser med buss från Falun T&R genom landskapen Dalarna och Härjedalen till norska Tröndelag. En resa mellan globala ”koppar”- samhällen präglade av lokala bergs-, jord- och skogsbruk över generationer.

Vi bor 3 nätter i Funäsdalen/Härjedalen och gör två dagsturer till Röros med omnejd. Härjedalen är Sveriges högst belägna landskap, ”Sveriges tak”, med 80 % av ytan belägen 500 möh, med drygt 10.000 invånare (ca 1 km2 /person). Ett landskap som i stort är en kommun och som ”Gud gömde, inte glömde” enligt Härjedalingarna. På vägen norrut från Falun kör vi genom Orsa Finnmark och besöker Fågelsjö Gammelgård. Världsarvsgården Bortom Åa tillhör vårt 15e Världsarv ”Hälsingegårdar” fast den ligger i landskapet Dalarna. Väl framme i Funäsdalen och vårt boende är fjällmuséet med hög nationell standard ett givet besöksmål. Vi får guidning av Mr Funäsdalen, Tage Persson som varit med och byggt upp muséet. Genom muséet och Tage får vi insikter i de tre kulturerna i gränslandet Härjedalen/ Tröndelag. Same-, bonde- och gruvkulturen samt historiken kring Röros vintermarknad och släktskapet med Norge. En bra inledning till dagarna i Röros.

Falun – RÖROS, – vintermarknad mm…
Natur, kultur, historik, nutid, framtid 19 – 22 febr 2023
– buss från Falun till Fågelsjö till Röros…
– från världsarv till världsarv via världsarv

Läs mer om resan härAnmälningsblankett